Een Nederlandse kapster bespreekt haar leven en carrière

Kapper Ijsselstein

Kapper zijn is geen gemakkelijke job. Je bent constant omringd door bedwelmende geuren, felle kleuren en een constante stroom van op haar gebaseerde woordspelingen en verbale put-downs. Het kan soms overweldigend zijn, maar ook ongelooflijk lonend. Het is zeker niet het meest lucratieve beroep, maar ik zou het voor geen goud ter wereld willen ruilen. Waarom zou je immers je werkdagen willen doorbrengen met verwend en gemasseerd worden in plaats van opgejaagd te worden door klanten en onderbetaalde werknemers? Er zijn dus niet veel dingen die ik zo leuk vind als me aankleden met mijn haarbandanna, mijn marineblauwe sjaal knopen en naar mijn werk gaan tussen al die mensen die me niet zien of begrijpen wat ik doe voor de kost. Als er echter één ding is dat ik niet leuk vind aan mijn werk, dan is het wel de omgang met de klanten die dagelijks door onze kapsalon komen. Mensen hebben een vreemd beeld van kappers en denken dat we ijdele aandachttrekkers zijn die de hele dag voor de spiegel over onze kapsels zitten te praten of met een lege blik in de ruimte staren (de echte reden waarom we voor dit beroep kiezen, is natuurlijk iets veel sinisters). Maar het is in orde; je hoeft niet alles te geloven wat ze over ons zeggen, want ik ben hier om het recht te zetten. Neem een bezoekje anders aan mijn kapper in Ijsselstein Beauty atelier by Melissa. 

Wat is een kapper?

Een barbier is een persoon die mannenhaar knipt. Net zoals een schoonheidsspecialiste het haar van vrouwen knipt. Een man knipt bijvoorbeeld elke dag mijn haar, dus ben ik ook een kapper. Er zijn ook kappers die gespecialiseerd zijn in het knippen van militair mannenhaar, zoals de kappers die dat van mijn vader doen.

Kappers zijn geen kappers. Ze zijn opgeleid om mannenhaar te knippen en zijn meestal niet gespecialiseerd in vrouwenhaar. Er bestaat wel een kappersdiploma waarmee je jezelf kapper kunt noemen.

Als je gespecialiseerd bent in het knippen van vrouwenhaar, ben je een kapper. En als je mannenhaar knipt, ben je een barbier. Als je een schoonheidsspecialiste bent, ben je geen kapper.

Wat heb je nodig om kapper te worden?

Een kappersdiploma of -opleiding – dit is de minimumvereiste, maar je zult steeds meer schoonheidssalons vinden die kappers in dienst nemen zonder een kappersopleiding te hebben gevolgd. Je kappersdiploma moet van een erkende school komen. Een bekwaamheidsattest – dit attest is een vereiste voor kappers- en schoonheidsopleidingen in de meeste landen. Er bestaat een eenjarige kapperskwalificatie die een voorwaarde is om te kunnen worden ingeschreven voor een kappersopleiding. Aanvullende cursussen kunnen vereist zijn om een licentie te verkrijgen – het land waar je wilt werken kan specifieke vereisten hebben, zoals een bepaald ervarings- of kwalificatieniveau.

Het belangrijkste deel van het kappersvak

Geduld – dat, mijn vriend, is de belangrijkste eigenschap van een kapper, want je staat er alleen voor de spiegel en je kunt niet snel hulp inroepen als je klanten pietluttig of onbeleefd zijn. Ik spreek uit ervaring: mensen die naar de kapsalon komen, kunnen vaak erg onbeleefd zijn tegen de kapper, onbeleefd tegen elkaar, onbeleefd tegen hun kinderen en, het ergst van al, onbeleefd tegen zichzelf in de spiegel. Dit is het meest frustrerende deel van het werk en iets waar je mee moet leren omgaan. Wanneer een klant niet het geduld heeft om zijn haar door een kapper te laten stylen of wanneer hij niet het geduld heeft om zijn haar een ongewone kleur te laten verven, dan is dat het moment waarop je hem de deur moet wijzen. En als je daar geen zin in hebt, wees dan lief en wees niet onbeleefd tegen de klant.

Afsluitende woorden.

Hoewel het soms een uitdaging kan zijn, is kapper zijn een opwindende en lonende carrière. Je ziet de verschillende persoonlijkheden van mensen, leert wat mensen drijft en krijgt er nog voor betaald ook. Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden, je reist naar nieuwe plaatsen en je kijkt naar het haar van mensen. Hoeveel banen laten je dat allemaal doen? Het is niet makkelijk, maar het is het waard. Als je kapper wilt worden, haal dan een diploma en werk je van daaruit omhoog. Hou de deur open voor een klant. Bied ze een kopje thee aan. Leer ze kennen en zorg dat ze zich speciaal voelen. Met genoeg geduld zul je beloond worden met een tevreden klant en een grote glimlach op je gezicht!